Greek English
 
Αρχική Σελίδα / Τι να Γνωρίζετε / Ήθη και Έθιμα / Έθιμα Χριστουγέννων
Print this page
Έθιμα Χριστουγέννων

Πιο κάτω θα δούμε αρκετά από τα ήθη και τα έθιμα, που υπήρχαν στη Δορά τα παλαιότερα χρόνια. Σήμερα αρκετά απ’ αυτά, δυστυχώς δεν υπάρχουν.

Έθιμα των Χριστουγέννων

Τις μέρες πριν τα Χριστούγεννα παρατηρείται μεγάλη δραστηριότητα των νοικοκυρών της κοινότητας, εν όψει της μεγάλης γιορτής της Χριστιανοσύνης.

Οι προετοιμασίες περιλαμβάνουν γενική καθαριότητα του σπιτιού, ξεσκονίσματα, γυαλίσματα, τακτοποίηση των επίπλων, ψήσιμο των παξιμαδιών στους πλινθαρόκτιστους φούρνους και ασπρόγιασμα των εσωτερικών και κάποτε των εξωτερικών τοίχων και περιτοιχισμάτων.

Τη μέρα των Χριστουγέννων ο κόσμος πηγαίνει στην εκκλησία. Μετά το τέλος της θείας Λειτουργίας, μεταλαμβάνει των αχράντων μυστηρίων (πασκάζει, στην συνηθισμένη κυπριακή διάλεκτο) και όταν βγουν από την εκκλησία ανταλλάσσουν ευχές και φιλιά.

Μετά όλοι πάνε στα σπίτια τους και κάθεται όλη η οικογένεια στο τραπέζι για να φάνε γαλοπούλα με σούπα αυγολέμονη ή με τραχανά (παραδοσιακό φαγητό), μέσα σ’ ένα χαρούμενο ευχάριστο οικογενειακό περιβάλλον.

Μια βδομάδα πριν τα Χριστούγεννα, οι κάτοικοι της κοινότητας πήγαιναν ομαδικώς με λεωφορείο και φορτηγό στη Πάφο και αγόραζαν χοίρους, τους οποίους έσφαζαν 2-3 μέρες πριν τα Χριστούγεννα. Με το κρέας του χοίρου κατασκεύαζαν λούντζες και λουκάνικα. Την κοιλιά την έκαναν «παστή» και το κεφάλι με τα πόδια «Ζαλατίνα». Τα λουκάνικα τα κρέμαζαν ψηλά μέσα στην τζιμινιά (τζάκι) για να ψήνονται σιγά-σιγά. Τα υπόλοιπα τα μισόψηναν και τα φύλαγαν μέσα σε «κουμνιά» (πήλινα δοχεία) μαζί με το «λαρτί» (λίπος) που έλειωνε με το ψήσιμο. Μ’ αυτόν τον τρόπο είχαν απόθεμα φαγητού, γι’ αρκετό καιρό.

Έθιμα της Πρωτοχρονιάς


Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς η νοικοκυρά θα ετοιμάσει την Βασιλόπιττα με το τυχερό νόμισμα, η οποία θα κοπεί το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς. Όποιος βρει στο κομμάτι του το νόμισμα, θα είναι ο τυχερός της νέας χρονιάς.

Την Πρωτοχρονιά ο κόσμος θα πάει στην εκκλησία για να παρακολουθήσει τη θεία λειτουργία και μετά όταν τελειώσει και όλοι βγουν από την εκκλησία θ’ ανταλλάξουν ευχές και φιλιά.

Την Πρωτοχρονιά έπαιζαν επίσης διάφορα τυχερά παιχνίδια με τραπουλόχαρτα, στα καφενεία και σε σπίτια του χωριού, μέχρι το πρωί. Τα παιγνίδια αυτά ήταν «Σιεμές» «Πόκα», «Πόκερ», «Πατητό» και «Τριανταένα».

Φώτα

Την παραμονή των Φώτων ο Ιερέας του χωριού γύριζε σ’ όλα τα σπίτια και ράντιζε με Αγίασμα (Καλάντιζε), συνοδευόμενος από ένα παιδί που κρατούσε ένα κουβά με Αγίασμα. Παλαιότερα οι κάτοικοι έβαζαν χρήματα μέσα στον κουβά με το Αγίασμα σαν δώρο προς τον Ιερέα. 
Την ημέρα των Φώτων οι νοικοκυρές έφτιαχναν ξεροτίανα (λουκουμάδες) για να φάνε μαζί με τις οικογένειές τους. Ακολούθως έριχναν και στα δώματα (στέγες των σπιτιών), για να φάνε οι καλικάτζαροι και να φύγουν.

Σήκωσες

Οι σήκωσες αρχίζουν από την Κυριακή της Απόκρεω και συνεχίζονταν την επόμενη Κυριακή της Τυροφάγου. 
Συνήθως αυτές τις δυο Κυριακές, αρκετά άτομα μασκαρεύονταν και γύριζαν σε συγγενικά και φιλικά σπίτια. Εκεί διασκέδαζαν τον κόσμο με αστεία και η διασκέδαση συνεχιζόταν με φαγοπότι. 

Την Δευτέρα της Καθαράς, οι κάτοικοι έβγαιναν στα χωράφια τους, για να κόψουν την «μούττη της Σαρακοστής» τρώγοντας νηστίσιμα φαγητά.

 
 
 Μάϊος 2020

ΔΤΤΠΠΣΚ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
 
 
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
 
ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΟΡΑΣ
4774, Δορά
Τηλ: 25942035
Φαξ: 25943162
E-mail: [email protected]
 
Designed & Developed by NETinfo Plc